![]()
![]()
![]()
![]()
Sinds 2017 organiseert Odisee Hogeschool samen met CVO Lethas en het werkveld een praktijkgerichte informaticaopleiding. De voornaamste bedrijfspartner is de ICT Integrator Realdolmen. Studenten krijgen talloze gelegenheden voor immersie in het bedrijf en bereiden zich voor op competenties die belangrijk zijn voor de beroepspraktijk.
Hoe verloopt de werkverdeling tussen de hogeschool en het werkveld?
De studenten krijgen op de campus van de hogeschool les op maandagen en dinsdagen. In de lessen komen vooral conceptuele aspecten aan bod. De studenten leren de concepten die belangrijk zijn voor de competenties en vaardigheden die belangrijk zijn voor het werkveld.
Wat is de hoofdtaak van het partnerbedrijf?
Op donderdagen en vrijdagen krijgen de studenten hands-on labs, praktijk- en projectopdrachten op de werkplek bij Realdolmen. Tijdens de praktijkdagen en stages staan de studenten in direct contact met de medewerkers van het ICT-bedrijf. De studenten lopen per jaar drie tot vier keer stage. De stage duur minstens één week in het eerste jaar. IN het tweede jaar van de opleiding is er 400 uur stage.
Het hoofddoel is de studenten klaar te stomen voor een job als ICT-er in het bedrijfsleven. Daarbij is er veel aandacht voor certificeringstrajecten van Cisco, Microsoft, Oracle en CompTIA. De studenten tonen aan dat zij de kennis en vaardigheden ontwikkelen om succesvol mee te werken in een realistisch bedrijfsproject.
Wat is de rol van de ICT Vendors?
ICT Integrators zoals Realdolmen hebben samenwerkingsovereenkomsten met IT Vendors zoals Microsoft, Cisco en Oracle. Niet alleen wordt gebruikt gemaakt van cursusmateriaal uit het werkveld. Ook worden de studenten voorbereid om certificeringsexamens af te leggen. Realdolmen is een erkend examencentrum voor examens van Cisco, Microsoft, Oracle en CompTIA.
Wat is de reactie van de studenten?
De studenten vragen niet liever dan ondergedompeld worden in de beroepspraktijk en hebben het gevoel dat zijn alleen kennis opdoen die relevant is voor de beroepspraktijk. De certificeringsexamens zijn echter moeilijker dan verwacht.
Wat is het verschil met de bachelor Toegepaste informatica?
De meeste opleidingsonderdelen van het graduaat bestaan ook als opleidingsonderdeel in de professionele bachelor. Alleen krijgen de studenten van het graduaat meer tijd en meer praktijk. De opleiding van het graduaat bestaat uit 16 opleidingsonderdelen, met in totaal 120 studiepunten. De opleiding Bachelor Toegepaste informatica bestaat uit 180 studiepunten en heeft meer opleidingsonderdelen. Ook is er in de professionele bachelor meer aandacht voor bedrijfskunde en communicatie. In het graduaat hebben de studenten v eel meer contact met het bedrijfsleven en de beroepspraktijk door immersie, projecten en stage.
Samenvattend: de studenten graduaat informatica hebben minder vakken dan de bacheloropleiding; bovendien wordt er voor elk opleidingsonderdeel meer tijd en praktijk ingezet. Voor een opleidingsonderdeel van 3 studiepunten hebben de studenten Bachelor 24 uur les, 12 uur praktijk en 40 uur zelfstudie. Voor hetzelfde opleidingsonderdeel hebben de studenten van het graduaat 60 uur les, 60 uur praktijk en 30 uur zelfstudie. Dit opleidingsonderdeel heeft dan wel een waarde van 5 studiepunten.
Sponsoring van bedrijven
De studenten krijgen kortingen op de certiferingsexamens van Cisco en CompTIA. Microsoft Innovation Center Brussel heeft de studenten vouchers aangeboden voor Microsoft examens. Realdolmen heeft voor alle studenten de certiciferingsexamens betaald van CompTIA A+. Cisco Networking Academy voor de studenten een korting van 70% aangeboden op de CCNA certificeringsexamens.
Reacties